Copyright (c) http://trabajosyapuntes.blogspot.com.es Creative Commons. 2n Batxillerat. Practica de Biologia.
Detecció
dels glúcids reductors i del midó en compostos nutritius (pels
éssers humans) i classificació de glúcids segons la seva capacitat
de reducció.
Problemes
a investigar: El pernill conté midó i / o glúcids reductors? I
les patates?
La
lactosa és un glúcid reductor? I el sucre de taula (sacarosa)?
Objectiu:
Detectar la presència de mido
i de glúcids reductors en determinats aliments (pernill i patates) i
classificar la lactosa i la sacarosa en funció de la seva capacitat
de reducció d'altres molècules.
Hipòtesis:
- H1: Potser pernill doni positiu per la presència de glúcids reductors, doncs moltes vegades s'utilitza la dextrosa com un additiu per preservar-lo.
- H2: Potser la patata doni positiu per la presència del midó, ja que és el tubercle d'un organisme vegetal.
- H3: Potser el pernill doni negatiu per la presència del midó, ja que el midó habitualment no s'afegeix en aquest, i sense additius el pernill esta format normalment per greixos i proteïnes (i midó, en canvi, és un glúcid).
- H4: És possible que la patata doni negatiu per la presència de glúcids reductors, ja que en aquesta no hi han glúcids reductors lliures (estaran, segurament, presents en forma de midó).
- H5: És possible que la dissolució de la lactosa doni positiu per la presència de glúcids reductors, perquè la lactosa, segons la informació de la que disposem, és un glúcid d'aquest tipus.
- H6: És possible que la dissolució de la sacarosa doni negatiu per la presència de glúcids reductors, perquè aquesta, segons la informació de la que disposem, no és un glúcid reductor.
Variable
Independent: Tipus de compost
(dissolució d'un determinat glúcid / un determinat aliment).
Variables
Dependents:
- Presència de glúcids reductors en el compost (reacció reactius de Fehling)
- Presència de midó en el compost (reacció del lugol)
Material:
- 4 Tubs d'assaig
- 2 Plaques de Petri
- Dissolució de lugol i reactius de Fehling (A i B)
- Dissolucions de lactosa i sacarosa
- Una patata sense cuinar
- Un tros de pernil
Mètodes:
El mètode utilitzat en
aquest experiment consistirà de separar els dos aliments examinats
(pernil i patata) en trossos de la mateixa mida i subministrar en
aquests trossos dissolucions de lugol i dels reactius de Fehling en
petites quantitats. També és subministraran aquestes substàncies
(lugol i Fehling) en dissolucions de lactosa i sacarosa contingudes
en els tubs d'assaig.
El procediment utilitzat
serà el següent:
- Es separarà la patata en 4 trossos de la mateixa mida. Aquests formaran 2 grups de mostres, amb 2 mostres (rèpliques) cada grup.
- Es separarà el pernill en 6 trossos de la mateixa mida. Aquests formaran 2 grups de mostres, amb 3 mostres (rèpliques) cada grup.
- S'afegeix la dissolució de lactosa en 2 tubs d'assaig, i la dissolució de sacarosa, també en 2 tubs d'assaig. En total, aquests tubs d'assaig formaran 2 grups de mostres (grup amb lactosa i grup amb sacarosa) amb 2 mostres (rèpliques) cada grup.
- S'afegeix la dissolució de lugol en un grup de les mostres de pernil, en un grup de les mostres de patata, en un dels tubs d'assaig amb lactosa i en un dels tubs d'assaig amb sacarosa.
- S'afegeix la dissolució de reactius de Fehling en un grup de mostres de pernil, en un grup de mostres de patata, en un dels tubs d'assaig amb lactosa i en un dels tubs d'assaig amb sacarosa.
- S'escalfen els tubs d'assaig amb sacarosa i amb lactosa que tinguin els reactius de Fehling en ells per tal d'afavorir la reacció d'aquests amb els glúcids que formen part de les dissolucions presents en els tubs (o no afavorir-la en el cas de que no hi hagi glúcids reductors amb que aquests reactius puguin reaccionar).
Aquest experiment no
demana l'ús de mostres control i per tant totes les mostres tindran
o bé lugol o bé reactius de Fehling (A i B) afegits en elles.
Resultats:
|
Mostres
de Patata
|
Mostres
de Pernil
|
Dissolució
de Lactosa
|
Dissolució
de Sacarosa
|
---|---|---|---|---|
Presència
de Sucres Reductors (Reacció dels reactius de Fehling)
|
Negatiu
|
Negatiu*
|
Positiu
|
Negatiu
|
Presència
del midó (canvi en la coloració del lugol)
|
Positiu
|
Negatiu
|
Negatiu
|
Negatiu
|
*En afegir els reactius
de Fehling a les mostres de pernil aquests han canviat el seu color
del color blau a un blau-violeta molt més fosc (conseqüentment
tenyint les mostres de pernil). Com el calor violeta no marca la
presència de glúcids reductors en el compost, no es podria afirmar,
doncs, que aquest els contingui, però no obstant hi ha hagut una
reacció per part dels reactius de Fehling i aquest fet s'ha
considerat necessari per ser indicat.
Resultats positius pel
lugol indiquen que aquesta substància ha canviat el seu color d'un
color marronós a un color blau fosc (o una part d'aquesta substància
ho ha fet) en reaccionar amb un determinat compost, i també que ha
tenyit aquest compost del mateix color.
Resultats positius per
reactius de Fehling (A i B) indiquen que aquests han reaccionat amb
els components del compost en qüestió i han canviat el seu color
d'un color blau clar a un color vermell, i han tenyit, aixi mateix,
al compost d'aquest mateix color (o ho ha fet una quantitat d'aquests
reactius).
Resultats negatius, tant
per una dissolució com per l'altre (lugol i Fehling) indiquen que
aquestes no han reaccionat amb el compost amb el que s'esperava que
reaccionessin (midó i glúcids reductors, respectivament), i no han,
per tant, canviat de color, ni totalment ni parcialment.
Anàlisi
dels resultats:
Com era d'esperar, la
patata, un tubercle d'un organisme vegetal, ha donat positiu pel
midó. Com aquest tubercle normalment no conté glúcids reductors
lliures (els conté només formant part del midó), ha donat negatiu
per la presència d'aquest tipus de glúcids – un resultat també
esperable.
El pernil, aliment format
per greixos i proteïnes, ha donat negatiu pel midó, com també era
d'esperar, doncs el midó és un glúcid. També ha donat negatiu per
la presència de glúcids reductors, tot i que el reactius si han
reaccionat (si no no hi hagués el canvi de color), però amb una
altra molècula, segurament. És possible que aquesta molècula sigui
una proteïna. Cal mencionar que sense la repetició de l'experiment
no és pot comprovar si realment els reactius han reaccionat o bé si
es tracta d'un error.
La dissolució de lactosa
ha donat negatiu per la presència del midó, com era d'esperar, i ha
donat positiu per la presència de glúcids reductors, com també
s'hipotetitzava. No obstant, els reactius de Fehling només han
reaccionat un cop escalfada la mostra. Això pot estar degut a que
els reactius de Fehling necessiten una determinada temperatura per
reaccionar amb la lactosa.
La dissolució de la
sacarosa ha donat negatiu tant pel midó com pels glúcids reductors.
Com la sacarosa no és un glúcid reductor, i en aquesta dissolució
midó tampoc hi era present, és un resultat esperable.
H1:
Potser pernill
doni positiu per la presència de glúcids reductors, doncs moltes
vegades s'utilitza la dextrosa com un additiu per preservar-lo.
Rebutjada.
H2:
Potser la patata doni positiu per la presència del midó, ja que és
el tubercle d'un organisme vegetal. Hi ha suficient
evidència per considerar que aquesta afirmació és certa.
H3:
Potser el pernill doni
negatiu per la presència del midó, ja que el midó habitualment no
s'afegeix en aquest, i sense additius el pernill esta format
normalment per greixos i proteïnes (i midó, en canvi, és un
glúcid). Hi ha suficient evidència per considerar que
aquesta afirmació és certa.
H4:
És possible que la patata
doni negatiu per la presència de glúcids reductors, ja que en
aquesta no hi han glúcids reductors lliures (estaran, segurament,
presents en forma de midó). Hi ha suficient evidència
per considerar que aquesta afirmació és certa.
H5:
És possible que la dissolució de la lactosa doni positiu per la
presència de glúcids reductors, perquè la lactosa, segons la
informació de la que disposem, és un glúcid d'aquest tipus. Hi
ha suficient evidència per considerar que aquesta afirmació és
certa.
H6:
És possible que la dissolució de la sacarosa doni negatiu per la
presència de glúcids reductors, perquè aquesta, segons la
informació de la que disposem, no és un glúcid reductor. Hi
ha suficient evidència per considerar que aquesta afirmació és
certa.
Conclusions:
- El pernil utilitzat per aquest experiment no contenia glúcids reductors com additius, ni tampoc com part dels seus components naturals. Tampoc contenia midó ni com a part dels additius, ni com a part dels seus components naturals.
- La patata té com a part dels seus components naturals el midó. No té, però, com a part d'aquests components els glúcids reductors.
- La lactosa és un glúcid reductor. La dissolució de la lactosa no conté midó.
- La sacarosa no és un glúcid reductor. La dissolució de la sacarosa no conté midó.
No hay comentarios:
Publicar un comentario